Gürpınar: “Orta hasarlıları konuşmaktan yorulduk”

“Önce yapı stoğu güvenliği"

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Sakarya’da şimdiye kadar orta hasarlı bina sorununun çözülmüş olması gerektiğini ifade ederek, “Bu sorunu konuşmaktan yorulduk” dedi.

Gürpınar, mecliste 3 kat ile ilgili alınan kararı değerlendirirken, orta hasarlı yapılara da yorum getirdi. İşte Gürpınar’ın 3 kat meselesi ve orta hasarlılarla ilgili o yorumu:

“Mayıs’ta meclis kararı alındı”
“12 Mayıs 2014 tarihli Büyükşehir Belediye meclisinde, planlı alanlar, tip imar yönetmeliği değişikliğine bağlı olarak bir karar alındı, bu kararda ilimizde kullanılan bodrum katların iptali ile buraların normal konut, mesken olarak kullanılması kararlaştırıldı. Bu karar çerçevesinde Adapazarı, Serdivan, Erenler, Arifiye, Akyazı ve Söğütlü alt kademe belediyelerinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını revize ederek, büyükşehir belediyesi onayına sunulması istendi.
“Kamuoyunun beklediği gibi olmadı”

Alt kademe belediyeler bugüne dek bu planların yapımı ve devreye girmesi ile ilgili çalışmayı kamuoyunun ve sektörün beklediği çabuklukta yapamadığı için, Mayıs’tan bu yana ilimizde inşaat sektöründe durgunluk yaşandı, halen de yaşanıyor. Bu sadece sektörü değil, alt kademe bileşenlerini de etkiledi. 2014 inşaat sezonu ilimizde istenilen ve beklenilen seviyede geçmedi.

“Önce yapı stoğu güvenli hale gelmeli”

Orta hasarlı yapılara gelince, bu konuyu artık konuşmak istemiyorum. Orta hasarlılardan ziyade, asıl potansiyel tehlike şu; ilimizde 1999 depremini geçirmiş, az veya hasarsız olarak kayıtlara geçen, ama günümüzdeki deprem yönetmeliğinin istediği güvenlik şartlarını sağlamayan bir yapı stoğumuz var. Bunların sayısı da daire bazında 20-25 bin civarında. Asıl bundan sonra il olarak hedefimiz, yapı stoğunu güvenli hale getirmek olmalı. Enerjimizi bu yönde kullanmalıyız.

6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, kısaca kentsel dönüşüm denilen yasadan da, bu amacımız doğrultusunda faydalanmak gerek.

“Olmazsa olmazımız, deprem riski”

1999 felaketini bir kez daha yaşamak istemiyorsak, yasayı uygularken 1. öncelik ve olmazsa olmazımız, deprem riski olmalı.. Bu çerçevede potansiyel tehlike olan yapı stoğu güvenli hale getirilmeli.

“Deprem değil, sağlam olmayan binalar öldürür”

Deprem olacak. Eskisinden uzaklaştıkça yenisine yaklaşıyoruz. Derprem değil, sağlam olmayan binalar insanları öldürür, can ve mal kaybına neden olur. O nedenle önce bu yapı stoğunu güvenli hale getirmeliyiz”

10 yıl önce
orta gerilim elektrik tesisleri